https://www.ankanaturadent.com/wp-content/uploads/2020/07/99bed6aec2348e62cae2357c5bdce9a7.jpg

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NEDİR?

Diş taşı temizliği; esasında diş ve diş etinin bir araya geldiği hattın ve dişlerin dış yüzeyinde zamanla oluşan tabakaların diş hekimince özel aletlerle temizlenmesi işlemidir. Diş eti çizgisinin yüzeyinde oluşan bu birikim, diş etlerinde yangıya yol açarak, diş hassasiyete sebep olabilir ve diş eti dokusuna zarar verebilir. Zamanla diş eti problemleri ortaya çıkabilir ve bu durum diş kaybına kadar ilerleyebilir. Diş taşı temizliği, özellikle ağız içi hijyeninin korunması ve uygun bakım yapılabilmesini sağladığından asla geciktirilmemelidir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği mutlaka konusunun uzmanı olan diş hekimleri tarafından yine diş kliniklerinde gerçekleştirilir. Çoğunlukla özel aletler ile ultrasonik cihazlar kullanılarak diş üzerindeki tartar temizlenir. Bazı durumlarda ise özel lazer cihazlardan da fayda sağlanabilmektedir. Plak ile diş taşları uzaklaştırıldıktan sonra mutlaka bölgenin özel cila maddeleri kullanılarak yine özel fırçalar ile diş yüzeyinin fırçalanması gerekir. Diş yüzeyinin sahip olduğu pürüzlü yapısı azalacağı için yerine yeni plak oluşumu daha zor olacaktır.

Diş Taşı Temizliği Ne Sürede Tamamlanır?
Diş taşı temizliği, öncelikle diş dokusu üzerinde yer alan tartar miktarına göre değişmektedir. Konusunun uzmanı olan diş hekimi diş üzerindeki tartar temizlemekle kalmayıp ağız içi bakımını da gerçekleştireceği için bu süre yaklaşık olarak 25 ila 30 dakika kadar sürer. Ancak derinlik durumuna göre bu işlem 1 saate kadar da uzayabilmektedir. Genellikle tek seansta biter, ileri diş eti hastalıklarının olduğu durumlarda seans sayısı artabilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Nelere Dikkat edilmelidir?
Diş taşı temizliği işleminden sonra hastanın, diş taşı temizliği ile alakalı bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Diş temizliği sonrası özellikle diş ve diş etlerinde düşük de olsa bir hassasiyet hissedilebilir. Diş temizliği tamamlandıktan sonra 1 gün boyunca asla çok aşırı sıcak ve çok aşırı soğuk gıda alımı olmamalıdır. İşlemden sonra minimum 2 saat kadar diş etlerinde renk değişikliğine yol açabilecek olan içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Diş temizliği belli aralıklarla yaptırılmalıdır. Bu doğrultuda ağız ve diş yapısının yanı sıra yaşam tarzı da göz önüne alınarak 6 ayda bir diş taşı temizliği için diş hekimine gidilmelidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat