Ortodonti Nedir?
Ortodonti kelime anlamı olarak dişlerin düzeltilmesi anlamına gelse de, sadece dişlerin değil yüzdeki ve çenelerdeki uyumsuzlukların da teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır.
Düzgün olarak sıralanmış dişlerin, karşıt çenelerle uyumu da sağlandığında; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ağız sağlığının iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüvenini artırır.

Çocuk Ortodonti Tedavisi
Çocuklarınızın ömür boyu sağlıklı ve güzel bir gülümsemeye sahip olmaları için düzgün biçimde sıralanmış dişlere ve ideal bir çene yapısına ihtiyacı vardır. Çocuklarda yapılan ortodonti tedavisi ile ileri yaşlarda oluşabilecek diş ve çene bozuklukları, erken dönemde yapılan basit ortodontik tedaviler çözülebilir.

Çocuk Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?

Bebeklerin yaklaşık 6 aylıkken ilk süt dişleri çıkmaya başlamakta ve 2.5 yaş civarında süt dişleri tamamlanmaktadır. Çocuklar 6 yaşına geldiğinde ise daimi birinci azı dişleri ve 7 yaşında daimi kesici dişler çıkmaktadır.  İlk ortodontik muayenin 7 yaş civarında yapılması gerekir. Bu sayede çenelerin kapanış ilişkileri değerlendirilebilir, bu konuda bilgi sahibi olarak farkındalık sağlanabilir.

Çocuklar için ortodontik tedavi gerektiren problemler nelerdir?

Çapraz ağız kapanış sorunları
Sürmemiş ve gömük dişler
Çapraşıklık bulunan dişler
Aşırı ilerde veya geride konumlanmış çene bozuklukları
Dengeli olmayan yüz görünümü
Süt dişlerinin erken veya geç kayıplarında oluşabilecek bozukluklar
Yanak ve dudak ısırma, parmak emme ve tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar sonucu oluşabilecek çene ve diş bozuklukları

Çocuklarda İleride Ortodontik Bozukluklara Neden Olan Kötü Alışkanlıklar Nelerdir?

  • Parmak emme
    Dudak ısırma
    Dil ısırma
    Yanak ısırma
    Diş sıkma
    Diş gıcırdatma
    Tırnak yeme
    Yutkunma bozuklukları ( Dil itimli yutkunma)
    Dili dişlerin arasında ısırma ya da ittirme
    Ağızdan solunum
    Konuşma bozuklukları

 

Çocuk Ortodontisi Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Çocuklar için diş teli tedavisi, ilk olarak problemin doğru bir şekilde teşhisi ile başlamaktadır. Çocuklarda diş ve çene bozukluklarının tedavileri, çocukların büyüme ve gelişim dönemlerinde ağız içi ve ağız dışı apareylerle yapılmaktadır. Bu apareyler hareketli ( istenildiği zaman çıkarılabilen ) ve sabit olarak uygulanabilinmektedir.  Apereyler çeşidine göre günde 16-20 saat aralığında kullanılmaktadır. Aylık ve ya 3 haftalık kontroller ile tedavi süreci takip edilmektedir. Aparey uygulaması sonlandırıldığında mevcut durumu pekiştirmek adına takip süreci devam etmektedir.

Yetişkinlerde Ortodonti Tedavi
Ortodontik tedavi sırasında dişlerde ve çenelerdeki mevcut uyumsuzlukları gidermek için kullanılan tedavi yöntemleri vakanın durumuna göre sabit veya hareketli aygıtlarla yapılmaktadır.  Hareketli apareylerin kullanıldığı ortodontik tedaviler genel olarak basit çapraşıklıkların olduğu vakalarda ve çocuk hastalarda tercih edilir. Sabit ortodontik tedavi ise diş çapraşıklıklarını gidermede en etkili yöntemdir. Sabit ortodontik tedavi için kullanılan aygıtlar sadece ortodontistler tarafından çıkarılıp takılabilir.

Sabit ortodontik tedaviye, genellikle tüm süt dişlerinin düştükten sonra yerlerine daimi dişlerin çıkması ile yaklaşık 11-12 yaşlarında başlanabilmektedir. Sabit ortodontik tedavilerde dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve bu braketler arasında uzanan teller kullanılmaktadır.  Her yaştan hastaya uygulanabilen sabit ortodonti tedaviler; gelecekte oluşabilecek diş ve çene sorunlarını engellemek, var olan diş çapraşıklıklarını gidermek için tercih edilmektedirler. Braketler metal, şeffaf (Porselen) ve içten uygulanan ( Lingual ortodonti ) olarak ayrılmaktadır.

 

Sabit Ortodonti Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Sabit ortodontik tedavi uygulanırken ilk olarak hastanın diş çene röntgenleri çekilerek ağız modelleri, fotoğraflar ve röntgenler üzerinden çapraşık dişlerin düzgün şekilde sıralanması için ayrıntılı tedavi planlaması yapılır. Planla yapıldıktıktan sonra dişler üzerine özel bir yapıştırıcı ile braketler yerleştirilir ve braketler arasından geçen teller takılır. Bu teller aracılığı ile dişler arasında bir kuvvet ve gerginlik yaratıldıktan sonra, dişlerin yerlerinde aşamalı olarak değişme gerçekleşmesi sağlanır. İdeal diş dizilimine ulaşabilmek amacıyla uygulanan mekanikler aylık olarak düzenli olarak kontrol edilir.

Sabit Ortodonti Tedavi Süresi
Sabit ortodontik tedavi, diş çapraşıklığının ve çene bozukluğunun şiddetine göre 1,5-2 yıl arası sürerken basit vakalarda 6-8 ay gibi kısa sürede de sonuç alınmaktadır. Bu nedenle diş ve çene yapısındaki bozukluklar ilk olarak fark edildiğinde diş hekimine gitmek gerekir. Erken yaşlardaki tedaviler hızlı sonuç verecektir.
Telsiz Ortodontik Tedavi: Şeffaf Plak Tedavisi (Invisalign)

Invisaling (Telsiz Ortodonti) Tedavisi Nedir ?
İnvisaling, dünya genelinde 100’ü aşkın ülkede 6 milyondan fazla kişinin çapraşık diş problemlerinin tedavisi ile hak ettiği gülüşü yakalamasını sağlar. İnvialign ile diş teli kullanılmadan kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar ile neredeyse görünmez şekilde  çapraşık dişler düzeltilebilmektedir.

Herkes İnvisaling Yaptırabilir mi?

Şeffaf plaklar tellerin görünmesini istemeyen erişkin hastalarca tercih edilmekle beraber günümüzde genç ve büyümesi devam eden çocuk hastalarda da şeffaf plaklar ile (Invisalingteen) başarılı bir şekilde tedavisi yapılmaktadır.

Invisaling tedavisi erişkin, genç ve çocuklarda başarılı şekilde uygulanmakla beraber daha net bir sonuç için doktorunuzun muayenesi gerekmektedir.

Invisaling ile tedavinin öncesinde tedavi sonunu görmek mümkün mü?
Bilgisayar ortamında oluşturulan ağız içi kayıtlarla tedavi sonunu 3 boyutlu olarak görmek mümkündür.

Hangi durumlarda invisaling uygulanabilir ?
Invisalign şeffaf plakları ile gençlerde ve erişkinlerde her türlü alt-üst diş çapraşıklıklarının ve açık kapanış ile derin kapanış bozukluklarının tedavileri yapılabilmektedir.

Erişkin hastalarda protez öncesi diş konumlandırmalarında da şeffaf plaklara başvurulmaktadır.

Şeffaf plak tedavisinin avantajları nelerdir ?
En büyük avantajı, Invisalign tedavisinde sosyal kaygılar olmadan dışarıdan anlaşılmayan bir şekilde dişlerde düzelme elde edilebilir.
Şeffaf plaklar diş fırçalarken ve yemek yerken çıkartılabildiği için sabit tellere göre ağız hijyeni daha kolay sağlanmakta ve yemek yerken tellerin verebileceği rahatsızlıklar bu sayede ortadan kalkmaktadır.

Şeffaf plaklar istenildiği zaman çıkartılabildiği için önemli toplantılarda ya da nişan, düğün veya mezuniyet gibi özel günlerde plaklar çıkartılarak tedaviye kısa süreli bir ara vermek mümkündür.
İnvisaling, tedavi sonucunun hastaya önceden gösterilebilmesini mümkün kılmaktadır.

Invisaling tedavisine nasıl başlanıyor?

Invisalign tedavisinde öncelikle üç boyutlu dijital ağız içi tarayıcılar ile veya özel ölçü maddeleri ile alınan ağız içi kayıtlar üç boyutlu olarak bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Sonrasında bilgisayar programları ile hastaya tedavisinin sonunda dişlerinin nasıl olacağının gösterildiği bir animasyon oluşturulmaktadır. Tedavi sonucunun hastaya gösterilmesi ve ortodonti uzmanın da onaylanmasından sonra şeffaf plaklar hastaya özel olarak üretime geçmektedir.

Şeffaf plaklarla tedavi süreci nasıl oluyor?

Invisalign sisteminde metal braketlerin yerini küçük kompozit eklentiler ve tellerin yerini de şeffaf plaklar almaktadır. Hastadan alınan fotoğraf, film ve ağız içi tarama kayıtlarından sonra ClinCheck programıyla üç boyutlu planlama ortodonti uzmanınca gerçekleştirilir. Sonrasında şeffaf plakların tüm tedavi safhalarına uygun olarak üretimi tamamlanır. Her bir dişin 0.05 mm lik harekete göre üretilen şeffaf plakların ortalama 14 günde bir değiştirilmesiyle birlikte dişlerde değişimler başlar.

Şeffaf plakların günde kaç saat takılması gerekli?

İdeal tedavi sonuçlarına erişilebilmesi için plakların yemekler haricinde günde 22 saate yakın düzenli kullanımı istenmektedir. Önemli durumların söz konusu olduğu günlerde 1-2 saatlik süre zarfında çıkartılabilir.

Şeffaf plak tedavileri ne sıklıkla kontrol gerektirir?

Bu sistemde kontroller aylık ya da iki aylık süreçlerde yapılmaktadır. Plakların üzerinde yer alan belirteçler ile de günlük kullanımın kontrolü ortodonti uzmanınca yapılmaktadır.

Invisaling tedavi sürecinde ağrım olacak mı?

Başlangıç tedavi kayıtlarının alınmasında ve şeffaf plakların uygulanma safhalarında herhangi bir ağrı söz konusu değildir. İlk plaklar uygulanması sonrası dişlerinizde hafif bir gerilme hissi oluşacaktır. Dişleriniz bu kuvvete kısa süre içinde uyum sağlayacaktır.

Invisaling tedavi ücretleri nelerdir?

Şeffaf plaklar tamamen kişiye özel üretildiği için dişlerdeki çapraşıklık miktarına göre toplam plak sayısı değişkenlik göstermekte ve bu duruma göre fiyat belirlenmektedir. En doğru bilgi için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ancak hemen hemen hiç gözükmediği için ve ileri teknoloji ile üretilmesinden dolayı diş teline oranda tedavi ücretleri daha yüksektir.

Invisaling (telsiz ortodontik tedavi) tedavisiyle diş teli  ile yapılan tedavi sonucu aynı mı?

Diş teli kullanılarak elde edilebilecek tedavi sonuçlarına Invisalign şeffaf plak tedavisi ile ulaşmak mümkündür.

Invisaling (telsiz ortodontik tedavi) tedavisiyle diş teli  ile yapılan tedavi süresi aynı mı?

Çapraşıklık miktarına göre değişkenlik göstermekle beraber invisaling ve diş teli ile yapılan tedavilerin süreleri yaklaşık olarak aynıdır.

Open chat